A közbeszerzési tanácsadó dolga

A közbeszerzési tanácsadó és a pályáztatás

Pályázattal a nagy többségünk találkozott már, ha máshogy nem is, iskolai verseny, verspályázat és hasonlók kapcsán. Ha azt mondjuk pályázat azonban, mégsem ez ugrik be a legtöbbünknek, hanem az olyan – általában építőipari – beruházások, amiket bonyolult, szövevényes államérdekek tesznek átláthatatlanná és a szövegüket gyakorlatilag emészthetetlenné a sok paragrafus hivatkozástól. Hogy oly sokan fordulnak szakemberhez ennek a megfejtésére, cseppet sem csoda, s ez a szakember volna a közbeszerzési tanácsadó.

Persze a közbeszerzési tanácsadó felügyelte pályázatok már meghaladják ezt a szintet. Ebben az esetben igen nagy pénzekről van szó, és pont a pályázati összeg az, ami miatt a tanácsadó szerepe elengedhetetlen. Ő felel ugyanis a megbízó tevékenységének a jogszerűségéért. Ez jó a megbízónak, mert biztos lehet benne, hogyha hallgat a tanácsadóra, nem vét a törvény ellen, és jó az államnak, mert tudhatja, hogy ahol alkalmaztak tanácsadót, nem lehet visszaélés.

A közbeszerzési tanácsadó képzése

Alapvetően ahhoz, hogy közbeszerzési tanácsadó legyen valaki, elegendő egy OKJs képzést elvégezni. Ez általában egy-két év alatt megvan, attól függően mennyi időt tudunk rászánni. Gyakran előfordul, hogy olyan cégek, akik gyakran vesznek részt pályázaton, vagy gyakran írnak ki pályázatot, egyik munkatársuk képzését maguk finanszírozzák. Ilyenkor persze egy megegyezett időtartamra oda kötik az alkalmazottat, de cserébe ő nem kell állja a saját képzését és annak idejére munkabiztonsága van. Önkormányzatoknál sem ritka ez.

Azonban olyan esetekben, ahol a pályázat összege már a negyven milliárd forintot is meghaladja, avagy Uniós pénzek elosztásáról van szó, a törvény megköveteli, hogy ne szimpla közbeszerzési tanácsadó, de felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó lássa el a feladatokat. A röviden faksz-nak nevezett cím már több idő és energia befektetést igényel.

Egy felől két év gyakorlatot közbeszerzési tanácsadó minőségében, másfelől további képzések elvégzését. Harmadrészt felelősségbiztosítást és akkreditációt. Ez annyit tesz, hogy az állami rendszerbe be kell regisztrálni. Cserébe ebben a rendszerben az azonosítónk bármikor lekérdezhető és az ügyfél megbizonyosodhat róla, hogy valóban hivatalos faksz-ot fogad fel.

A közbeszerzési tanácsadó feladatköre

Általánosságban elmondható, hogy a közbeszerzési tanácsadó legfőbb feladata a megbízója minden tevékenységének jogszerűségéről gondoskodni, ha az a közbeszerzési eljárás hatáskörébe tartozik. Ez persze valamivel bonyolultabb, ha jobban megnézzük, úgyhogy válasszuk is rögtön szét ajánlatkérőkre és ajánlattevőkre az egyes megbízókat. Az biztos, hogy nem ugyanaz a közbeszerzési tanácsadó fogja őket, de még a különféle ajánlattevőket sem képviselni.

Az ajánlatkérőre ritkán gondolunk, pedig bizony neki is elkél a segítség. Először is össze kell állítsa a pályázati anyagot, amelynek hangsúlyos része az elbírálás. Már a pályázatot úgy kell kiírni, hogy ne legyen túl tág, hiszen konkrét célra hirdetjük meg a pályázatot. Emellett azonban túl testre szabott sem lehet, nehogy egy konkrét cégnek, illetve pályázónak kedvezzen. Ebben elkél a közbeszerzési tanácsadó segítsége, nem különösebben az elbírálási feltételek és bizottság összeállításában. A bizottság összetételébe nem kerülhet olyan, aki érintett a pályázatban – mondjuk a cége maga is pályázatot fog benyújtani – illetve szakembere az adott pályázatnak.

Az ajánlattevői oldalra már jóval többen asszociálnak, ha pályázatról van szó, de még itt sem azzal kezdődik a történet, hogy valaki bead egy pályázati anyagot. Már ott segíthet a közbeszerzési tanácsadó, hogy figyelemmel kíséri a pályázati kiírásokat és értesíti az ügyfelét, ha neki testhezállót talál. Amennyiben az ügyfél belevág, természetesen hozzá is láthatnak a pályázati anyag összeállításának.

Ebben az esetben a közbeszerzési tanácsadó lelke rajta, hogy formai követelmény vagy határidő legalábbis ne legyen gátja a pályázat sikerének. Amennyiben az ajánlattevő megnyeri a pályázatot, azt kivitelezni is kell. Ebben szintén szerepe lesz a tanácsadónak, hiszen az ő révén értesül a különféle határidőkről és ő segít ehhez mérten összeállítani a kivitelezés ütemtervét.

Szerencsés és hálaégnek a legtöbb esetben a közbeszerzési tanácsadó szerepe ezzel lezárul. Ám alkalmanként sajnos vita támad és ilyenkor a tanácsadó is képviselheti az ügyfelet.

A közbeszerzési tanácsadó online

Természetesen a mai trendeknek megfelelően a közbeszerzési rendszer sem maradhat online felület nélkül. Az elektromos közbeszerzési rendszer, röviden EKR az, ahova a különféle papírokat határidőre fel kell tölteni, de itt lehet kérvényezni, más szóval a hivatalos szervekkel kommunikálni is. A közbeszerzési tanácsadó feladata ismerni ezt a felületet és követni az eseteges változásokat, hogy mindig naprakész legyen.