por-allergia_pic2

Engem is a por allergia kínoz

Így jöttem rá, hogy por allergia a probléma

Sosem hittem volna, hogy allergiás lehetek, végül aztán én sem úsztam meg a por allergia tüneteit. Korábban mindig minden rendben volt, de aztán lehet, hogy csak nem laktam eddig olyan helyen, ahol poratkák is élnek. Aztán néhány hónapja sikeresen elköltöztem egy albérletbe, és a por allergia egyből lecsapott rám. Mondanom sem kell, a költözés és beszokás fáradalmai után annyira nem lepődtem meg, hogy megfáztam, azt hittem, csak ki kell pihennem azt. Aztán, amikor sikeresen nem múlt a betegség, mehettem az új háziorvosomhoz is vöröslő orral, totál betegen. Az új lakótársam is furcsállta a dolgot. Először náthára kaptam kezelést, végül azonban négy hét szenvedés után sikerült egy rendes diagnózishoz jutnom, és rájöttünk, hogy a por allergia a probléma. Azért nem volt egy egyszerű menet, de ma már tünetmentes vagyok nagy részt, és reményeim szerint több poratka sem lakik nálunk, habár ebben sosem lehetek teljesen biztos. De a történetem megosztásával hátha tudok másoknak is segíteni, úgyhogy leírom ezt a hosszú sztorit. 

por-allergia_pic3

A por allergia tünetei

Nem is akarom nagyon húzni a szót, úgyhogy jöjjenek is a tünetek. A por allergia tünetei közé leginkább a légúti fertőzésre jellemző dolgok tartoznak. Ilyesmire gondolok itt, mint az orrfújás, a nehéz levegővétel, az orr viszketése és dugulása. Engem ez zavart egyébként a legjobban, mert semmit nem éreztem az ételek ízéből, és hadd ne mondjam, egyből a koronavírusra tippeltem én is, ami tavaly még nagy dolog lett volna, idén viszont már kevésbé nagy félelem övezi a betegséget. A légúti tünetek közé tartozott még a könnyezés, ami sminkelő nőként megkeserítette egy kicsit az életem, illetve a szemem is állandóan viszketett, amit nem csak a sminkem, de a kontaktlencsém miatt is figyelmen kívül kellett hagynom. És az nem kellemes, nekem elhihetik. Persze az eldugult orral jár a tüsszögés, ez annyira nem zavart egyébként, illetve valamilyen furcsa módon még a szájpadlásom is viszketett, a torkom mellett. Sokan egyébként be is fulladhatnak, vagy váratlan asztmás roham jöhet rájuk, de én ilyet nem tapasztaltam annak teljes mértékében. Azért voltak tüneteim, úgy éreztem, akárhogy is szívom a levegőt, nem jut elég a tüdőmbe ahhoz, hogy normális emberként tudjak funkcionálni, és azért ez elég frusztráló volt, mivel szeretek mindig mindent gyorsan elvégezni és produktív lenni. A por allergia azonban megakadályozta, hogy a teljes potenciálomat tudjam hozni, és nincs is ennél rosszabb érzés egy maximalista embernek. Új lakóként pedig nem csak a munkám miatt aggódhattam, hanem még attól is kellett tartanom, hogy az új lakótársam lustának, betegesnek és semmire sem jónak tart. Végül aztán kiderült, hogy egy nagyon korrekt lány, és ma már elég jó barátnők vagyunk, de féltem, hogy egyszerűen kidob majd, mert nem ragyogott a lakás legapróbb felülete is. 

Na de a légúti tüneteken kívül még azért elég sok kellemetlenségről tudnék beszámolni. Olyan bőrtünetek is jelentkeztek nálam, mint a csalánkiütés (megint csak nagyon kellemetlen, hogyha az ember új helyen van, és ilyen undorító vörös duzzanatok vannak random helyeken a testén). Szóval volt egy ilyen érdekes két hetem, amikor arra gondoltam, hogy nem elég a megfázás, még ekcémás is vagyok, és azt gyorsan kezelni kell, de azzal megint orvoshoz kellett volna mennem. 

A por allergia kezelése

Végül egy allergiateszten tudtam meg, hogy mindez a por allergia jellemzője. Még szerencsém volt, mert igazából egy elég jól kezelhető allergiát szedtem össze, és nem valami brutális halálos dolgot, mint amilyen a mogyoró allergiája tud lenni. Még a por allergia körében is szerencsés voltam, mert mint megtudtam, sokan érzékenyek a rákfélékre is, mint keresztallergia. Na ez már tényleg betett volna nekem, mert imádok mindent, ami a vízből származik, egy igazi vízparti ázsiai veszett el bennem, aki a halászhajón enné rögtön felvágva a sashimit. Persze, ha lenne keresztallergiám, távol tudnék maradni a tenger gyümölcseitől, hiszen van elég étel a világon, nem akarok hisztisnek tűnni, de az is biztos, hogy nagyon-nagyon bánnám a dolgot. 

por-allergia_pic4

Na de hogyan is lett kezelve végül a por allergia. Immunterápiára kellett járnom néhány héten keresztül, és persze megpróbálni megszabadulni a poratkáktól. Azt olvastam, hogy ezt legkönnyebben úgy lehet elérni, hogyha az ember megágyazás nélkül hagyja az ágyát, és akkor a száraz levegőn majd elpusztulnak a kis szemetek egy nap alatt is akár. Persze néhány vegyszert is felvásároltam, és mindent kimostam, amit csak be lehetett vizezni. Kellett orrspray-t alkalmaznom, szemcseppet is kaptam, gyógyszereket szedek, és ma már azért sokkal jobb életet élek, mint előtte néhány héttel. 

Sajnos a por allergia nem múlik el gyorsan

Annak ellenére, hogy az ember tünetei hamar elmúlhatnak, maga az allergia nem fog ugyanilyen gyorsan elmúlni, nekem is még évekig figyelnem kell arra, hogy alkalmazzam a kapott dolgokat és ügyeljek a poratka-mentességre. De reményeim szerint néhány év múlva ezeket is elhagyhatom, és gyógyszerek nélkül is teljes életet élhetek majd.