automata-mosogep_pic2

Ilyen az új automata mosógépem!

Mi mindent érdemes tudni az automata mosógépről?

Az automata mosógép használata ma már igen elterjedt dolog, országunkban szinte minden háztartásban megtalálható eszköz, amely megkönnyíti a mindennapokat a ruhák kényelmes és gyors tisztításával. Mire érdemes azonban figyelni, és én milyen darabot választottam? Máris elárulom!

Az én kedvenc automata mosógépem

Számomra a legfontosabb egy automata mosógép vásárlásakor a megbízható minőség, ezért választottam egy olyan modellt, amit a Gorenje gyártott. Én őket már néhány eszköz kapcsán ismerem, és tudom, hogy ezek a háztartási eszközök mind minőségi darabok, amikre megéri kiadni a pénzt. Ezek azok a darabok, amik igazán jól működnek a háztartásomban. Még azt is meg kell említenem, hogy nem csak a minőségük jó, de a szerviz is kiváló, gyakorlatilag minden darabot külön be lehet regisztrálni a honlapjára a gyártónak, hogy egyéni problémáinkra a lehető leggyorsabban tudjanak reagálni és megoldást találni. 

automata-mosogep_pic1

Számomra fontos az, hogy egy automata mosógép minél erősebb legyen és minél jobban ki tudja hozni a foltokat a ruhákból, mivel fizikai munkát végzek, ami a ruhákat igencsak megviseli. Egy rosszabb minőségű automata mosógép pedig nem képes arra, hogy megfelelő minőségben biztosítsa ezt számomra, már van tapasztalatom a kisebb gépekben, amik csak pár kilót bírtak és alig volt bennük lehetőség a teljesítmény kihasználására. Éppen ezért most nagyobb gépet vettem, méghozzá egy tíz kilót elbíró darabot. Így nem kell minden egyes napomat azzal tölteni, hogy készülök a mosásra, várok a mosás befejezésére és teregetek, várok a száradásra, aztán vasalok, hajtogatok, elpakolok, csak hogy pár nap múlva megint szennyes legyen… A mosás nem egy hálás munka, szerintem ezt mindenki tudja, aki háztartást vezet. Ezért jó nagy mennyiségben, egyszerre csinálni ezt a hálátlan feladatot, hogy az ember kevesebbnek érezze a terhet. Hiába a piszkos munka így, ami csak úgy eszi a tiszta ruháimat, már heti kétszer elég mosnom. Jobb heteken akár egy napon is el tudom intézni az egész feladatot. További tervem az, hogy még egy szárítógépet is beszerzek. Nem feltétlenül szerettem volna kettő az egyben gépet, mert ha az elromlik, akkor az ember két funkciót veszít el, és az én mosókonyhámban egyáltalán nincs helyhiány, így a két gép tökéletesen elfér egymás mellett. De ez még csak a jövő zenéje, egyelőre az is nagy szerencse, hogy az új gép ilyen jól működik. Ezért nagyon tudom ajánlani magát a márkát, azonban a modellt nem árulom el, mert szerintem mindenkinek megvannak a maga igényei. Ami nekem nagyon bevált, másnak lehet túl sok, túl kicsi, túl sokat fogyasztó, túl drága… Éppen ezért a következő bekezdésben azt nézzük meg, hogy mi alapján lehet érdemes automata mosógépet választani. A helyzet persze nem egyszerű, de egy kis segítséggel könnyebben fogunk majd eligazodni ebben a világban. 

Az automata mosógép kiválasztásának szempontjai

Az automata mosógép kiválasztása tehát nem egyszerű feladat, és elsősorban kérdéseket tehetünk fel magunknak, milyen igényeink is vannak. Hány kiló ruha férjen el benne? Ez attól is függ, hogy hány családtag van, milyen gyakran öltöznek át például munka miatt, hány évesek, ami nagyban befolyásolja, mekkora ruhadarabokkal kell majd számolnunk. 

Az is kérdéses persze, hogy elöl nyitható vagy felül nyitható legyen-e az eszköz. Mindkettőnek megvan az előnye, alacsonyak nehezebben birkóznak meg a felül nyitott megoldással, mert bele kell mélyen hajolniuk a dobba, míg az elöl nyitható a fájós térdnek vagy hátnak nem tesz jót, hiszen ehhez le kell guggolni vagy hajolni. Meghibásodás esetén mindkettőnek megvan a maga kényelmetlensége, a felül nyitott változatból meregethetjük ki a vizet ki kancsókkal vagy poharakkal, míg a másik megoldásnál, ha kinyitjuk az ajtót, akkor rögtön kifolyik a padlóra egy-két-sok liter víz. 

A választás másik fő szempontja persze az ár, a Gorenje termékek nem tartoznak a kifejezetten olcsó kategóriába, ami még szerencse, mert az esetleg a minőségen is nagyon meglátszana, így jobb elkerülni a gyanúsan olcsó darabokat. Mitől lesz gyanús az olcsóság? Hogyha valami a többi termékhez képest nagyon alacsony áron van kínálva. A Gorenje termékeknek megvan a maga összege, de azért hosszú ideig tartó megbízhatóságot és kiváló működést, minőséget fogunk kapni, nem is beszélve a márkaszerviz szolgáltatásairól. A termékkínálatot itt lehet megtekinteni: https://hu.gorenje.com/termekek/mosas-szaritas/mosogepek/c/gowash01. 

automata-mosogep_pic4

Az automata mosógép fogyasztása

Talán külön kis bekezdést érdemel az automata mosógép energiafogyasztása. Sokan ragaszkodnak egyébként mindenben az A, A+, esetleg A++ jelzésekhez, hogyha ismerjük ezeket a jeleket. Gyakorlatilag szinte minden háztartási eszköz A és G között mozog, a jó fogyasztás pedig elengedhetetlen a rezsivel való spórolás szempontjából. Ami mondjuk egy hűtőszekrény esetében tényleg létfontosságú, mert az éjjel-nappal mindig megy, viszont egy automata mosógépnek, ha csak annyi a baja, hogy egy C, vagy B fogyasztással rendelkezik, azért még nyugodtan meg lehet vásárolni, hiszen hetente egyszer-kétszer használja csak az ember alig egy órára, így akkor sem fogjuk meglátni a számlán az extra költségeket, hogyha nem tökéletes energiaosztályozással rendelkezik egy termék.