macska-kaparofa_pic2

A Macskák kedvence: a macskakaparófa

Ezért kell macska kaparófa a cicának

Sokan kedvelik a cicákat, hiszen nagyon aranyos állatok és hamar az ember szívéhez nőhetnek.
Egy kicsi állatka azonban nagy felelősség, temérdek mindenre oda kell figyelnie azoknak, akik kiskedvencet tartanak. Azok az emberek, akik cicát tartanak az otthonukban, tudják, hogy a szőrös barátaink meglehetősen rajonganak a különféle játékokért, érdekes tárgyakért, és a karmaik megmutatásáért.
Érdemes nekik bevásárolni mindenféle cicaszórakoztató kütyüből ugyan, hogy levezessék energiáikat, ámde az ember sokszor megfeledkezik, vagy inkább elhanyagolhatónak tartja azt a bizonyos cicabútort, ami a saját bútoraink megóvója lehet. Ez pedig nem más, mint a macska kaparófa.

macska-kaparofa_pic3

A macska kaparófa a cica legjobb barátja

A kaparófa lényegében egy deszka szőnyeggel vagy kötéllel bevonva. Ez az egyszerű cicabarát tárgy azonban sok fejfájástól megkímélheti meg a cicatulajdonosokat, amelyeket macskáik okozhat szimplán a természetes ösztönei kiélése közben, továbbá a karmolászás a cica egészségi állapotának fenntartása érdekében is egy fontos szokás. Vagyis a kaparófának több előnye van, mint gondolnánk. A kaparófa mindemellett segít a fiatal macskák felgyülemlett energiájának a levezetésében is. Lefoglalja őket, elősegíti az alkalmazkodást, enyhíti a cicák viselkedésével kapcsolatos problémákat.
Számukra a legideálisabb választás egy függőleges kaparófa. 

Miért is jó a macska kaparófa?

A kaparófa többek között azért is előnyös, mert megkíméli a bútorainkat a szétkaparás veszélyétől. Aki tartott már cicát, tudja, hogy nagyon imádják élesíteni a karmaikat, akkor is, ha nem találnak a célnak megfelelő eszközt. Mondhatni, hogy ennek a tevékenységnek meglehetősen sokszor a lakáson belül gyakran az értékes bútorok esnek áldozatul. Ha beszerzünk egy kaparófát, és rávezetjük a szőrös barátunkat, hogy mire való, akkor jó eséllyel megakadályozzuk vele azt, hogy kedvencünk továbbra is összekarmolja a bútorainkat.  Amikor észrevesszük, hogy cicánk rosszat tenne, akkor szóljunk rá, és például egy jutalomfalat segítségével irányítsuk figyelmét a kaparófára. A cica egészségnek is kifejezetten jó és hasznos a kaparófa. Bár a különböző felületek rendszeres karmolászása a számunkra kifejezetten bosszantó cselekedet lehet, a macska egészségügyi állapotára viszont meglehetősen pozitív hatással van. Nem csak azért, mert megfelelő formában tartja vele a cica a karmait, hanem azért is, mert egyúttal kiváló testmozgás és nagyon jól levezethető általa a stressz. 

Miért hesználnak macska kaparófát a cicák?

A cirmosoknak természetes szükségletük a kaparás. Ha akarod, ha nem, a cicus bizony kaparni fog – ezt el kell fogadni, hiszen igazándiból semmit sem lehet ellene tenni, hogy kaparjanak.
Van, aki már arra is panaszkodik, hogy a laminált padlón kopog a cica karma – ami egy jel arra, hogy nincs megfelelően ápolva, visszavágva a karomvég, és a macska nem koptatja a körmeit.
Ehhez egy jó minőségű macska kaparófa is szükséges. A cica a kaparással nem csak a területét jelzi, de a feszültséget is hajlamos kaparással levezetni, ezért nagyon fontos, hogy nyugodt körülményeket teremtsünk a cicák körül. 

A lefontosabb kérdés: hogyan válasszunk macska kaparófát a cicának?

Mint ahogy a kérdés is felveti, fontos futni, hogyan válasszunk kaparófát a cicusunknak. Talán mondhatjuk, hogy a legtöbben először azt nézik meg, hogy illik-e a cicabútor, vagy a kaparófa a többi bútorhoz az otthonukban. Azonban ennél sokkal, de sokkal több van, amit tudnunk kell a macskabútorokról és a kaparófákról. A nyers szizál nagyon jól imitálja a fa kérgét és biztonságosan élesíti a karmokat.
Mivel ez a legjobb minőségű alapanyag, az ára egy kissé magas, de hatékonyságát nem lehet kétségbe vonni. Rostos szerkezete miatt hasonlít a kárpitra, így a cica könnyen átszoktatható egy szizálos kaparófa használatára.  Sokan a legolcsóbb, hullámkarton kaparóra esküsznek, ami igazából nem is fa, viszont sok cica szereti.  Igaz, hogy ugyanazt az élményt adják a macskának, de tartósság szempontjából a szizál közelébe sem érnek.
Ezeket a macska kaparófákat néha egyszerűen egy dobozra hasonlító formára készítik, a macskák pedig imádják a dobozokat, ezért sikerük lehet a cicánál. A legjobb, ha a kaparófa fatörzset utánoz, vagyis van némi rücskösség rajta. A cicák általában a természetben ugyanis a fák, bokrok törzsét használják kaparófának. A bent tartott cicáknak azonban erre nincs lehetősége. 

macska-kaparofa_pic1

Mire fontos odafigyelnünk a macska kaparófa használatakor? 

Figyeljünk oda, hogy a kaparófa ne okozzon balesetet, vagyis ne legyen benne szálka, ami megszúrhatja a cicát, mert az egyrészt nem fogja őt érdekelni – ugyanis nem bolond, hanem macska! Szóval abban az esetben, ha egészségesen szeretnénk tartani a lakásban élő cicánkat, foglalkoznunk kell a karmaival és karmolási szokásaival, testmozgásával is, erre pedig az egyik legjobb lehetőség nem más, mint a macska kaparófa használata a kicsi kedvencünk életében.
Ezzel jót fogunk tenni számára és az otthonunk bútorait is megóvhatjuk a szőrös barátunk karmainak fenyegetésétől, ha sikeresen rászoktatjuk őt a kaparófára.