A radiátor választás

Milyen radiátor kategóriák vannak?

Aki még sosem kellett radiátor forgalmazó oldalak, bemutató szalonok, és fűtéstechnikai szakértők információhalmazában eligazodjon, nem is sejti, mennyire sok tekintetből is lehet ezeket a berendezéseket megvizsgálni. Egyfelől van az anyag, ami lehet acél, öntött vas, vagy alumínium radiátpr. Aztán van a forma, a kialakítás, ha úgy tetszik, felépítése alapján tagos-, lap-, cső-, és design besorolás. Szerencsére képek alapján elég könnyű megérteni, melyik melyik. De ha egyszer elmegyünk a dizájn irányba és egy egy bemutatóteremben körülnézünk, újabb fogalmak éradatával kell szembesüljünk. Mert lehet egy radiátor térelválasztó, süllyesztet, horizontális avagy vertikális is. Akkor elkülöníthetjük aszerint, hova szánjuk, fürdőszobai, előtéri, szobai.

Fejben pedig akkor nyargaljunk is vissza a mérnöki paraméterekhez és határoljuk be a készülék teljesítményét. Utána meg elgondolkodhatunk rajta, hogy friss rendszert építünk ki, vagy már meglévőben van szó korszerűsítésről, esetleg cseréről? Rengeteg kérdés, melyekben el kell tudnunk igazodni és nem feltétlenül tanultunk róla általános iskolában. Szóval nézzük meg, milyen sorrendben is érdemes szembesülni ezekkel a tényezőkkel?

Radiátor választás első lépései

Az első lépésekre inkább nehéz rászánnunk magunkat, de a kezdeti tipegés topogás nem nagy kunszt. Azt általában tudja az ember, hogy teljes felújítást végez, új otthont épít, vagy csak egy radiátor készüléket akar kicserélni egy lakásban. Ez azért fontos, mert egy kiépített, működő rendszer eleve megad pár paramétert, amelyektől nem szabad, másoktól pedig nem javallott eltérni. Ebből elsődleges például a készülék anyaga. Mivel a sorba kötött fémek közt közvetítő eszközként víz továbbítja a hőt, eltérő fémek esetén kialakul bizonyos kémiai reakció. Emlékszünk még a fizika órán eszkábált Galván elemre? Hát ugyanez megy itt is végbe, ha nem maradunk következetesek az anyagválasztással.

A másik, amit ez a helyzet már meghatároz nekünk, a radiátor teljesítménye. Egy meglévő rendszerben adott az elhelyezése, mekkora légteret kell felfűtsön, ebből hozzáértő szakember könnyen kiszámolja nekünk a kW-ot is. Ha pedig éppen építkezünk és most próbáljuk megszülni a paramétereket, akkor az építész lehet segítségünkre, hiszen ő tervezte be mi merre hány méter lesz a házban.

Ha megvan a teljesítmény és az anyag, érdemes a méretet és a kialakítást is meghatározni. Lehet a meghatározásunk persze kezdetben kissé pontatlan tól-ig, majd ha körvonalazódnak a dolgok, tudjuk pontosítani. A lényeg, hogy be tudjuk határolni, hogy ötven vagy húsz centi. Ez jó esetben azt is segít meghatároznunk, hogy milyen tagolású legyen a készülék. Egy tagos radiátor elég masszív darab, karcsú kialakításról ne is álmodjunk. Viszont egy retró hangulat enélkül nem lehet teljes és javára legyen mondva, kifejezetten időtálló darab. A lapradiátort sokkal jobban kedvelik manapság, hiszen egy letisztult minimalista designban könnyebben elbújik.

Radiátor trükkök

Ha Ventil radiátor márkák közt válogatunk, olyan nagyon nagy bakot egy bizonyos minőség fölött nem lőhetünk. Sokan ragaszkodnak a dunaferr radiátorok termékeihez, ezekről sem lehet különösebben rosszat mondani. Hazai termék, választékot biztosít háztartási igényekre és minőségben koránt sem marad el a konkurensektől.

Sokan szeretnek szerencsét próbálni egy egy radiátor kiárusítás alkalmával, hátha jó áron tudnak elcsípni egy készüléket. Ez érthető, ám mégse igazán javallott, kivéve, ha nagyon ért hozzá az illető. Nem is arra gondolok, hogy egy keskeny radiátor, ami most bújt elő a dizájnerek köpönyegéből minden bizonnyal nem kiárusításokon fog gazdát találni. Inkább arról van szó, hogy a készülékek ki tudja, mióta állnak raktáron. Az pedig sajnos nem úgy működik, hogy a berendezés udvariasan csak az üzembe helyezés után kezd amortizálódni. Ez bizony akkor indul meg, mikor legördül a gyártósorról, akár használatba vették azóta, akár nem.

Radiátor beüzemelés

És itt el is érkeztünk egy újabb fontos ponthoz. Ugyan a készülék kiválasztása a fenti szűkítések után már a mi döntésünk, mekkora pontosan, milyen színű, stb., de azt be is kell szerezni valahol. A radiátor szerencsére egy olyan készülék, amit technikai paraméterei alapján is i lehet választani és nem kell feltétlenül szalonról szalonra járnunk, hogy el tudjuk képzelni. Ha esetleg online vásároltunk, ráadásul a kiszállításával se kell gyötrődnünk.

A legtöbb esetben a beszereléssel sem lesz különösebb gondunk, mert gyakran a jótállás előfeltétele, hogy a gyártó által kinevezett szakember üzemelje be a berendezést. Ez sok szempontból előny. Egy felől nyugodtak lehetünk a garanciával kapcsolatban. Ennél valamivel fontosabb, hogy szakember hangolja a fűtésrendszerünket. A fűtés ugyanis elég összetett, mindenképp több eszköz együttes működésén alapszik. Ez azt jelenti, hogy ha nincs jól összehangolva a működésük, alkalmasint a radiátor hatékonysága is alulmúlja majd a képességeit. Úgyhogy akármilyen készülék mellett döntsünk is, mindenképpen szakember legyen, aki beszereli majd, hogy biztosak lehessünk az optimális működésben!