homok_pic2

Mire nem jó a homok?

A homok felhasználásának számos módja

A homok az egyik legjobb anyag, amit az építkezés és a ház vagy az udvar felújítása során használni tudunk. Sokan mégsem ismerik, hogy mennyi lehetőség rejlik ebben a hasznos szóródóanyagban. Ahhoz, hogy egy kicsit alaposabban is megismerkedhessünk az anyaggal, érdemes megnéznünk az eredetét, és ezután tovább is lehet lépni a felhasználási formáira és persze arra is, hogy hogyan tudunk rendelni, milyen árban és hogy hol érdemes.

Mi is pontosan a homok?

 Nem más, mint különféle kőzetek és ásványi anyagok törmeléke, azok apró szemcséi. Ezeket a szemcséket a szél hordja össze és a víz, esetleg a jég fogja formálni, aminek következtében nem feltétlenül ott találjuk meg őket, ahol eredetileg keletkeztek. A darabok általában annyira aprók, hogy a szél könnyen fel tudja kapni őket, és így nehéz megmondani a legtöbb esetben, hogy honnan származik az adott homok, szemben a legtöbb kőfajtával, kaviccsal szemben.

homok_pic1

Az egyes homokfajtákat általában származási hely helyett inkább a szemcsenagyság alapján szoktuk csoportosítani. Az egyes fajtáknak a felhasználási lehetőségei is eltérnek egymástól, az áruk is különböző lehet természetesen. A szemcsenagyság lehetővé teszi, hogy az ember a felhasználási célnak leginkább megfelelő terméket tudja választani, így a következőkben ezeket nézzük meg a felhasználási lehetőségekkel együtt. A másik hasznos csoportosítási lehetőség pedig a kérdéses anyag alapanyaga, amelyre szintén érdemes odafigyelni a választás során.

A homok csoportosítása

A homok nagysága tehát befolyásolja, hogy azt fogjuk-e választani vagy sem. Az egyes típusokat főleg az építőiparban szokták megkülönböztetni 0,06mm és 2mm között. Hogyha otthoni felújításról, építkezésről van szó, akkor természetesen ennyire nem kell részletesnek lennünk, érdemesebb lehet egyszerűen a durva vagy a finomszemű homokot keresni a szóródóanyagszállítással foglalkozó cégeknél.

Alapanyagok tekintetében négyfajta homokot különböztetünk meg, melyek felhasználása tehát különböző lehet. Első ilyenként hoznám fel a kvarchomokot, amelyben nagyon tiszta kvarcszem-arány található. A többi fajta a dolomit-, a magnetit- és az arkóza-homok. De hogy melyiket is tudjuk használni? És mire használható egyáltalán ez az anyag? Érdemes lehet tovább olvasni, hogyha valaki erre a kérdésre is választ szeretne találni.

A homok és az építkezés

Az építkezésnél igen hasznos anyagról van szó. Először is, tudjuk használni a betonkészítés során. Az egyik fontos alapanyag lehet a sóder és a mész mellett, így tudunk az otthoni betonozáson spórolni is. De akár a beton alatti rész kiegyenesítésére is megfelelő, sőt az egyik legjobb alapanyag lehet a töltőföld mellett. Az apró szemcséknek köszönhetően könnyen felvesz mindenféle formát, így könnyen el lehet egyengetni a felszínen, és máris kaptunk akár hány perc alatt is egy egyenes területet, amire kerülhet is a beton. Azonban önmagában is egy hasznos anyagról van szó, amellyel számos lehetőségünk van. Hogyha otthon gyerekek vannak, akkor jó ötlet lehet egy homokozót építeni nekik, de az összes mászóka alá is egy olyan részt létrehozni, ahová ezt a szóródóanyagot szórjuk. A szemcsenagyságnak köszönhetően sokkal kevésbé fogják megütni magukat a gyerekek, hogyha le is esnek a mászókáról, így mindenképpen érdemes elszórni egy néhány centis réteget, hogyha az ember egy kis gyerekparkot akar a kertben is létrehozni.

Ezen kívül persze használhatjuk meg kertekben is, díszkertekben remekül mutat és meg lehet vele előzni a kert elgazosodását, ami mindenkit bosszantana, és így kevesebb dolgunk lesz a kert ápolásával is. Az alapozáson túl használhatjuk még fugázáshoz is, mindenféle aljzat kialakításához, tereprendezéshez a tökéletes alapanyag.

homok_pic3

Érdemes-e homokot vásárolni?

Én mindenképpen azt mondanám tehát, hogy érdemes ezzel a remek alapanyaggal dolgozni és kísérletezni, jó döntés lehet a legtöbb építkezésnél a megvásárlásuk. Ahhoz, hogy igazán szépet tudjon az ember alkotni, mindenképpen érdemes lehet ezt az anyagot is igénybe venni. Ahogy azt már írtam, számos lehetőség közül választhatunk mind az anyag tekintetében, mind pedig a szemcsenagyságnál és persze a felhasználási lehetőségek is igen széleskörűek.

Érdemes-e rendelni? Inkább ez lehetne a fő kérdés, amire keressük a választ. Vagyis, pontosan az, hogy honnan is érdemes rendelni. Ehhez én mindenképpen azt tudnám mondani, hogy igen, megéri az árát. A homokozóban is biztonságos, tiszta anyaggal kell dolgoznunk, és az építkezés során is sok lehetőséget rejt magában. Hogyha marad, mindig fel lehet használni valami másra, készíthetünk belőle sok dolgot. Hogyha az ember rendelni szeretne, sok lehetősége van, érdemes minél közelebbi céget választani, mert úgy a szállítás költsége kevesebb lesz. Emellett persze érdemes arra is figyelni, hogy minél több szóródó anyagot egyszerre rendeljünk meg, ehhez kérjünk egy ajánlatot a cégtől, így akár kedvezményesen is hozzá tudunk jutni összességében a szállításhoz. És persze mindig jobb a kicsit több, mint a kicsit kevesebb, így egy kis extrát is számoljunk rá minden anyagból.