vegytisztítás_pic1

A vegytisztítás árai

Mennyiért érhető el a vegytisztítás?

A vegytisztítást sokan drágállják, pedig a legtöbb esetben igen kedvező árakat kínál egy tisztítószalon. Persze, akik általában drágállják a szolgáltatást, azoknak fogalma sincs, hogy mi mennyibe is kerül egy ilyen helyen, csak élből kerülnek mindent, amit otthon is meg lehet oldani „ingyen”. Tényleg ingyen lenne azonban az otthoni tisztítás? Egyértelműen nem. Nézzük meg, hogy milyen költségekkel kell számolnia az embernek egyik és másik esetben, hogy mennyiért tudjuk igénybe venni egy tisztítószalon vegytisztítását és mennyire vagyunk otthon képesek egyedül megoldani ugyanazokat a problémákat. 

Otthoni „vegytisztítás”

Otthon eleve kevésbé beszélhetünk vegytisztításról, ugyanis ez nem csak egy egyszerű mosás, hanem egy olyan tisztítási folyamat, amely általában nem vesz igénybe vizet, vagy csak keveset. Remek olyan ruhák tisztításához, amiket nem érhet víz, de mégis tisztává szeretnénk őket varázsolni. Otthon ez általában kevésbé megoldható persze, az ember szereti csak bedobni a gépbe a ruháit, aztán egy gyors szárítás után, ami nem is olyan gyors, már viselheti is újra azokat. Ez sokak számára nem elérhető lehetőség, de azért nézzük meg, hogy az otthoni ruhatisztításnak milyen költségei vannak. 

vegytisztítás_pic2

Először is, egy egyszerű mosás magába foglalja a mosógép működésének árát, ami önmagában nem sok, attól függ persze, hogy milyen programot használunk és milyen energiaosztályba tartozik a mosógépünk. Maga a gép fogyaszt emellett vizet, méghozzá meleg vizet, így a vízmelegítés ára is hozzátartozik a tisztításhoz, szintén függ attól, hogy milyen vízmelegítőt használunk, az mennyi vizet melegít, milyen energiaosztályba tartozik, és folytathatnám még sokáig. A mosógép ezentúl öblítővel megy, mosógéllel vagy mosóporral, de tehetünk be mosózacskót, mosókendőt is érzékenyebb vagy színfogó ruhák esetében, illetve nem árt, hogyha beleszámoljuk az átlagos vízkő elleni vegyszer árát és persze mondhatjuk, hogy minden tisztítással egyben megy tönkre a gép egy minimális szinten. 

Ez persze csak egy nagyon egyszerű eset, ha tényleg csak egy mosásra van szükség, az általában otthon jön ki jobban, a mosás mellett még a vasalás költségét kell ide számolnunk. Hogyha nem szárítón szárítunk, akkor persze a szárítógép használata is ehhez a költséghez fog jönni, összességében tehát nem nagyon tudjuk megúszni a költségeket néhány száz forint alatt mosásonként. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem érné meg, hiszen ilyenkor egy teljes adag ruháról beszélünk, nem pedig külön darabokról. Én ide szoktam még számolni egyébként a mosással foglalkozó időt is, mert az ember ideje sincs ingyen. 

Szóval összességében azt akartam ezzel bemutatni, hogy egy teljesen átlagos otthoni mosás sem jelenti azt, hogy ingyen tudjuk tisztítani a ruhákat, így a tisztítószalon költségeiből érdemes leszámolni ezt a néhány száz forintot. 

A vegytisztítás profi kezek között

Az otthoni mosás sokszor azonban költségesebb lehet, mint egy tisztítószalon szolgáltatása. Hogy lehetséges ez? Persze az egyszerű és nem annyira szennyezett darabokat otthon könnyedén ki tudjuk tisztítani, azonban ez nem azt jelenti, hogy nincsenek otthon problémásabb darabok, amik több figyelmet igényelnek. Ilyenek a formális ruházat darabjai, vagy a makacsabb foltok. Utóbbiak tisztítása persze otthon sokszor elintézhető, azonban a vegyszerek és a próbálkozás kétségessége összességében nem éri meg. A vegytisztítást ilyenkor érdemes profi kezekre bízni. 

A vegytisztítás ára ruhadarabonként értendő, és a legnagyobb változatosságot mutatja. Általában egy nyakkendő szokott a legolcsóbb lenni, ami olyan 800-1100Ft körül mozog a ruhatisztítóknál, ezek szolgáltatják az alapárat. Ezután következnek a különböző atléták és rövid ujjú pólók, trikók. Egy zakó tisztítása már eléri a 2000Ft-ot is, az öltöny ennek körülbelül a másfélszerese. Hogyha egy komplett férfi szmoking-ing-öltöny nadrág kinézetet ki szeretne az ember tisztítani zakóval együtt, akkor összességében olyan 8-10000Ft-ot kell a tisztítóban hagynia. Sokszor nincs szüksége azonban az embernek ezekre a darabokra, általában állásinterjú előtt, ünnepeken, esküvőn kell ilyen nagyobb költséget kiadnunk a ruhadarabok tisztítására. 

vegytisztítás_pic3

Térjünk át egy kicsit a női ruhákra. Itt a legkevesebb értékben egy kendőt tudunk tisztíttatni 1100-1300Ft körül. Egy egyszerű blúzt is körülbelül ugyanebben az árban tudunk tisztává varázsoltatni, egy teljes ünnepi kinézet pedig, ami tegyük fel egy selyem kosztüm, körülbelül 4000Ft-ba fog kerülni. Alkalmi ruhát 5000-ért tudunk leadni, de már egy fodros menyasszonyi ruhát is ki tudunk tisztítani vegytisztítással körülbelül 10000Ft-ért, ami összességében annyira nem sok, és nem lesz rá rendszeresen szükségünk egyébként sem. 

A vegytisztítás árjairól

Összefoglalva, az otthoni mosás sincs ingyen, azonban természetesen egyszerűbb esetekben ez lesz a  jobb döntés. A vegytisztítást azonban inkább bízzuk a tisztítószalonokra, még ha egy kicsit veszítünk is vele. Formális darabokat egyébként sem fogunk tudni otthon kezelni, ilyenkor a profi vegytisztítás lehet a legjobb barátunk, ami segít a problémák megoldásában.