gyógyszerbiztonság-pic4

A gyógyszerbiztonság fontossága a gyógyításban

Miért olyan fontos a gyógyszerbiztonság?

A gyógyszerbiztonság gyakorlatilag azóta létezik, mint a gyógyítás. Fontos részét képezi a gyógyszerek elfogadtatásának, az egyes kezelések utóéletének, illetve a mai modern korban a személyre szabott gyógyszerbiztonság és elengedhetetlen részét képezi a gyógyításnak. Nézzük is meg, hogy hogyan segíti a mai orvoslást a gyógyszerbiztonság.

A személyre szabott gyógyszerbiztonság

Talán korábban már hallottuk a gyógyszerbiztonság kifejezést, azonban talán kevésbé ismert a gyógyszerbiztonság, mint személyre szabható szolgáltatás. Természetesen ez még nem egy teljes mértékben kiforrott rendszer, az orvostudomány folyamatosan fejlődik, napról napra többet tudunk az egyes betegségekről, kórokozókról, fertőzésekről és persze mindezek biológiai és örökítőanyaghoz kapcsolható hátteréről.

Éppen erről lesz most szó, a DNS vizsgálatok ma már odáig jutottak, hogy gyakorlatilag egyetlen hajszálból vagy vérvételből egy teljes DNS térképet tudnak előállítani. Ez azt jelenti modern orvostudomány számára, hogy egyre többet tudunk meg az emberről, mint olyan lényről, amelyben egyes tulajdonságok eleve kódolva vannak. A DNS éppen ez, maga az örökítőanyag, amit a két szülőktől, és rajtuk keresztül az összes felmenőnktől kaptunk. Mi is van azonban kódolva a DNS-ben? Erről egyre többet tudunk meg az évek és a kutatások során. Ma már odáig jutottunk el, hogy betegségre való hajlamot ki tudunk mutatni az örökítőanyagból.

gyógyszerbiztonság-pic3

A farmakokinetikai vizsgálat során lehet mutatni bizonyos betegségekre való hajlamot, emellett pedig az egyes gyógyszerérzékenységeket is fel tudjuk fedezni segítségével. Azok számára mindenképpen előnyös ezt a vizsgálatot elvégeztetni, akik egyszerre több gyógyszert is szednek, hiszen ezek összehangolása nem egyszerű feladat. A krónikus betegségek esetében mindenképpen érdemes megvizsgáltatni magunkat, mivel eszek gyógyszeres kezelése könnyen más gyógymódok kárára lehet. Ha van egy alap betegségünk, ami mellé egyéb gyógyszeres kezelésre van szükség, ezek összeegyeztetése bonyolult lehet. Sokszor kórházi megfigyelésre van szükség ilyen esetekben, ami akár több napon át is tarthat. Hogyha azonban kezünkben van egy papír arról, hogy pontosan milyen állapotban is van a szervezetünk, milyen érzékenységeink vannak, akkor máris gyorsabb lehet több fajta gyógyszer összeszoktatásának időtartama.

Milyen gyógyszerek esetében javasolt a személyre szabott gyógyszerbiztonsági vizsgálatok elvégeztetése?

Gyakorlatilag minden gyógyszer esetében jól jöhet egy ilyen papír a kezünkben, és még a megelőzésben is hatalmas szerepe lehet. Térjünk át azonban egy másik témára, ami a gyógyszerallergia. Az egyes gyógyszerekre való érzékenység nagyon sok ember életében előfordul. Sokszor nem is tudjuk, hogy mi jelenti a problémát, hogy miért nem hat egy-egy gyógyszer, vagy miért jelentkeznek furcsa tünetek az alkalmazásuk során. A gyógyszerekre való érzékenység veszélyes is lehet, ha nem ismerik fel időben a tüneteket, akár igen komoly gondot is okozhatnak. Nem csak arról van itt szó tehát, hogy nem működnek megfelelően számunkra, nem oldják meg a problémát, ami miatt eredetileg alkalmaztuk őket, hanem komoly allergiás reakciókról is.

A személyre szabott gyógyszerbiztonság vizsgálatok során kimutatják, hogy mely gyógykezelések lehetnek esetleg számunkra problémásak. A lista egyre bővül, jelenleg érdemes lehet a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők szedése esetén alkalmazni a vizsgálatot, cukorbetegség gyógyszeres kezelése esetén remek megoldásként szolgálhat, hogyha a kezünkben van egy farmakokinetikai vizsgálat eredménye. De érdemes lehet abban az esetben is elvégeztetni, hogyha valamilyen hangulatjavítók szedünk, gyakori allergiát okozó készítmények közé tartoznak az antibiotikumok a vírus és gombaellenes gyógyszerek. Továbbá vérnyomáscsökkentők szedése esetén is jó döntés lehet. Láthatjuk tehát, hogy számos esetben hasznos segítséget nyújt egy ilyen vizsgálati eredmény számunkra. Jelenleg számos különböző vizsgálat létezik erre. Hogyha részletesebben szeretne valaki tájékozódni, akkor tudom ajánlani a SYNLAB oldalát, ahol nem csak tájékozódni tudunk a részletes leírások között, hanem náluk helyben el is tudjuk végeztetni egy gyógyszerbiztonság vizsgálatot: https://www.synlab.hu/termek/mypgx.

gyógyszerbiztonság-pic6

Hogyan működik a gyógyszerbiztonsági vizsgálat?

Az online időpontfoglaló rendszerükben könnyen tudunk olyan helyszínt és időpontot találni, amely számunkra megfelelő lehet, és még a közelünkben is van. Nem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget, hiszen tulajdonképpen egész életünkben egyszer kell elvégeztetni, és utána tisztában leszünk az egyes érzékenységeinkkel, betegségre való hajlamainkkal, allergiákkal kapcsolatban. Akár már egészen fiatal korban hasznos segítség lehet egy egész életen át. Idősebbeknek pedig azért tudom ajánlani, mert az egyes gyógyszereket és gyógykezeléseket így könnyebben össze tudjuk hangolni. Akár már ma is előnyös lehet időpontot foglalni egy ilyen vizsgálathoz, hogyha eddig még nem tettük volna meg. Sok előnyünk származhat még belőle a jövőben.