Kompakt fénycsövek tények és tévhitek kendőzetlenül

Kezdésnek a kompakt fénycsövek történelme

Még az 1980-as években kezdtek elterjedni a kompakt fénycsövek, más néven CFL izzók (compact fluorescent lamp). Nevét arról kapta, hogy a hagyományos nagy helyet igénylő hosszú fénycsővel ellentétben sokkal kisebb helyre illeszthetők be. Lényegében a működési elvük ugyanolyan, mint a hagyományos fénycsövekével, csak az alakjuk más. A fénycsövek hagyományos működtetéséhez szükség van egy áramkorlátozó elemre, ami többnyire egy induktív előtét (fojtótekercs, illetve ritkán kondenzátor), és egy gyújtóra. A mai, korszerű technikán alapuló fénycsöves lámpák már sokkal jobb hatásfokú elektronikus előtéttel működnek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy míg a kompakt fénycsövek hatásfoka jobb, a veszteségként keletkezi hő kevesebb a korábbi termékekénél. A legújabb kompakt fénycsövek pedig már tartalmaznak minden szükséges elemet, vagyis szabályozható a működtető feszültség és a színhőmérséklet is.

A kompakt fénycsövek tulajdonságai

A kompakt fénycsövek egyik kiemelkedő előnye a hosszú élettartam (típustól függően 6-15 ezer óra) és az energiatakarékosság. Használatukkal akár 80% energiát is megtakaríthatunk a hagyományos izzókhoz képest és csökkenthetjük a CO2 kibocsátást. Természetesen ehhez magasabb, de többszörösen is megtérülhető ár tartozik. A kompakt fénycsövek formájuk szerint lehetnek csupaszok vagy burával rendelkezőek, egyenesek vagy csavartak. A burával ellátott kompakt lámpák közt vannak reflektor, gyertya, nagy gömb, és természetesen a normál izzóhoz hasonló formájúak. A külső búra anyaga általában részben műanyag, részben üveg. Rendkívüli előnyük az, hogy a pontszerűen világító izzókkal ellentétben sokkal nagyobb a fényszórásuk. Lágy, szórt fényt biztosítanak a helyiségben. Amennyiben szabályozható lámpatestre van igényünk, akkor keressük a “dimmable”, azaz szabályozható kulcsszóval jelölt termékeket.

Az emberek többségében még ott él a fénycsövek késett felvillanása, vibrálása, ez azonban már csak az olcsó, ellenőrizetlen piacokon vásárolt izzókra igaz. A megfelelő forrásból beszerzett, új típusú világítótestekre ez már nem jellemző, sőt hibás termékre utal. Ilyenkor vigyük vissza a terméket.

A kompakt fénycsövek hol használhatóak?

Az integrált kompakt fénycsövek gyakorlatilag bárhol használhatóak. Kezdetben sok probléma volt ezzel a technológiával, de mára a legtöbb gondot a gyártók sikeresen kiküszöbölték. A korábbi fénycsövek lassan gyújtottak, teljes fényerejüket is csak néhány tíz másodperc után érték el, gyakran igen magas színhőmérsékletű, szinte kékes fénnyel világítottak. Szerencsére nem keserített el senki ez a sok negatívum és tovább fejlesztették ezt a technológiát. Olyannyira, hogy mára vetekszenek a LED technológiával.

Vásárlás előtt – mint például A LedGuru webáruház honlapján: https://ledguru.hu/hagyomanyos-fenyforrasok-160/kompakt-fenycsovek-162 – gondoljuk át, hova vásárolnánk a kompakt fénycsövet. Nem mindegy, hogy hálózati áramról működne, vagy akkumulátorról, sem az, hogy általános vagy helyi megvilágításnak szánjuk. Alap, de érdemes megemlíteni, hogy a befogadó lámpatest adottságai sem mindegyek. Miután ezeket letisztáztuk, térjünk át a teljesítmény kérdésére: általánosságban elmondható, hogy ahol korábban a “százas égő” volt a megfelelő erősségű fényforrás, ott az ötöde teljesítményű kompakt a megfelelő. Végül a színhőmérsékletet is meg kell álmodnunk. A 2700 K hasonlít legjobban a megszokott izzók fényéhez. A 4000 K kifejezetten hideg/rideg fehérfényt ad. A 6500 K pedig bántóan kék, csak speciális alkalmazásokra ajánlott.

A kompakt fénycsövek hátrányai mellébeszélés nélkül

Sajnos a hátrányai közé a magasabb beszerzési áron kívül még hozzá tartozik az, hogy nagyobb a környezetterhelés a gyártás és a hulladékkezelés során. A kedvezőbb árban mozgó termékek még nem fényerő-szabályozhatók és kérdéses az izzók higanytartalma is. Kis mértékben ugyan, de tartalmaznak gáz halmazállapotú higanyt. A higany alapesetben, vagy használat közben nem szivároghat a megfelelően legyártott kompakt fénycsövekből. 

Azonban a higanytartalom törés esetén problémát jelenthet. Mindenképp legyünk tisztában az ilyen izzók tulajdonságaival. Az izzó törése esetén maximum 5 milligramm higany kerülhet ki. Ez kevesebb, mint a régi, hagyományos lázmérő 500 milligrammnyi higanytartalma. Bár ez a mennyiség igen kevés, a tudatosság akkor is nagyon fontos sajátunk és mások egészsége érdekében. Ha egy ilyen fényforrás összetörik, hagyjuk el és szellőztessük a helységet legalább 20-30 percen keresztül. A törmelék eltakarításához nem szabad se porszívót se seprűt használni és ügyelni kell, hogy senki ne lélegezze be a port, illetve közvetlenül ne érintkezzen a bőrünkkel.  Az elhasznált vagy törött izzókat sem szabad a szemetesbe dobni. Hasonlóan, mint az elhasznált elemeknél, a fényforrások esetében is gondot kell fordítanunk arra, hogy miután minket kiszolgáltak a megfelelő helyre kerüljenek. Ha az esetleges törés visszatartó erő lenne a kompakt fénycsövek használatától, a törhetetlen külső burával ellátott izzók vásárlása segíthet megelőzni az esetleges higanyszivárgást.

Összegezve a kompakt fénycsövek hasznosak

Nem minden célnak felelnek meg, de sok speciális esetben kifejezetten praktikus megoldások. Használtuk kíván meg némi körültekintést, de ha odafigyelünk, környezetünkre tekintettel vagyunk, tökéletes megoldást jelenthetnek. És ráadásul most már azt is tudjuk, hol jutunk hozzá!