Gyerekkorunk kedvence: a dió

Idén is itt a dió szezon!

Ha ősz, akkor dió! Gyerekként alig vártam, hogy a fáról már megérett termés potyogjon, mentem is rögtön szedni őket. Az udvar persze tele lett összetört héjakkal, ami a nagyszüleimnek már annyira nem tetszett. Amikor nagyobb lett, akkor már tudtam, hogy illik összetakarítani magam után. A helyzet azóta sokat változott, már a fa sincs meg – ki kellett vágni évekkel ezelőtt. Azonban a szeretet megmaradt és minden évben felüti a fejét, amikor közelegnek az ünnepek. Nálunk nincsen karácsony nélküle. De ez a termés nem csak a sütemények íze miatt annyira nagyszerű, hanem számtalan pozitív egészségügyi hatása van. Na meg persze pálinkába áztatva elsőosztályú vendégváró készíthető belőle. Ehhez nincs más dolgunk, mint a még zöld, éretlen csonthéjasokat alkoholba áztatni és várni, amíg gyönyörű, barna színe nem lesz. Ez néhány hét.

Az alkoholt nem mindenki szereti vagy fogyaszthatja, de a süteményeket és a nyers termést már annál többen. Sajnos ez a termés erősen allergén élelmiszer. Ha érzékenyek vagyunk rá, akkor már a süteménykészítés során is tüneteket okozhat – enni sem kell belőle. A tünetek széles skálán mozogna, akár életveszélyesek is lehetnek, ezért vegyük komolyan, ha ilyen cipőben járunk. Bekövetkezett allergiás reakció esetén azonnal forduljunk orvoshoz, még akkor is, ha a tünetek enyhék!

 

Reméljük, minél kevesebb embert érint ez! Ez a csonthéjas termés ugyanis még a húsételekhez is nagyon jól illik. Készíthetünk belőle tölteléket, vagy a saláta mellé is tálalhatjuk. A dióval töltött pulykamell gyorsan a család kedvence lehet és az elkészítése sem igényel gourmet tudást. A legösszetettebb rész a töltelék elkészítése, amihez kockázzunk össze 2 db zsemlét. A maroknyi zsemlekockát tejjel leforrázzuk, és hozzáadjuk a 15 dkg durvára ledarált és szárazon lepirított diót, 2 db egész tojást és a finomra aprított petrezselymet. Ehhez adjuk hozzá a fűszereket, ízlés szerint: só, bors, szerecsendió, sáfrányos szeklice. Ezzel töltjük meg a húsokat, forró zsiradékkal nyakon öntve kisütjük és petrezselymes burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk. Nálunk nagy sikere volt ennek a receptnek. Mindenkinek bátra ajánlom!

 

Dió dióhéjban

Nem is gondolnánk, hogy ez a csonthéjas termés mennyi értések tápanyagot és vitamint tartalmaz. Hihetetlenül gazdag A- és E- vitaminban, valamint többféle B-vitaminban is, mint a tiamin, ami ideg-és izomvédő, serkenti a növekedést.

 

Nem csak a termése, de a levele is fogyasztható a fának. Frissen nagy mennységű C-vitamint rejt, emiatt a gyógyászatban is használják. Elsősorban teát készítenek belőle, ami nagyon jó hatással van különböző bőrproblémákra – például akne, sömör.

 

Vitamintartalma mellett az ásványi anyag tartalma is jelentős. Sok benne a magnézium és kálium, valamint található benne csontképző fluor, mangán és réz is. Utóbbinak a vérképzésben van fontos szerepe. Ezek kívül gazdag szelénben is, ami a szívizomgyengeség ellen és az immunerősítés terén lényeges. 

 

Az sem mellékes, hogy még omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, melyeknek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az erek állapotának megtartásában játszik szerepet. Ezeknek köszönhetően a dió a koncentrációs problémák esetén is segíthet, mert a telítetlen zsírsavak támogatják az agyműködést.

 

Hol szerezhető be dió?

Talán meglepő és nem is annyira egyértelmű, de vannak olyan gazdaságok, amelyeknek kertjeikben több száz ilyen fa sorakozik. A magyar fajta nagyon népszerű külföldön, Európa szerte exportáljuk. Itthon több családi gazdaságkínálatában megtaláljuk, de a tört dió a Simon Gyümölcsnél igazán jó minőségű, biztos magyar forrásból származik, ráadásul félbe tört darabjai révén dekorálásra is alkalmas. A kisebb gazdaságok által kínált termés minőségében szinte 100%-ban biztosak lehetünk. Azonban, ha kétségeink vannak, akkor válaszunk olyan eladót, akinek bizonyítottan vannak fái. Az, hogy a csonthéjas nincs megpucolva, nem jelent semmit, legfeljebb azt, hogy nem estek át semmilyen felesleges procedúrán. A pucolás és a feltörés nem zárja ki egymást. A 2008 óta érvényben lévő nyomon követhetőségnek köszönhetően tudhatjuk, honnan származik az adott árú, még a nagyobb áruházak esetében is.

A dió hizlal, de nem fogunk gurulni tőle!

 

Ennek a termésnek bizony magas a kalóriatartalma, így, ha érzékenyek vagyunk a súlyunkra, szigorú diétát követünk, vagy csak fontosnak tartjuk a napi meghatározott mennyisége kalóriát, akkor korlátot kell szabnunk a fogyasztásának. 10 dkg termés több, mint 600 kalóriát tartalmaz, ami megközelítőleg egy tábla csokinak felel meg. Ez amiatt van, mert tömegének majdnem 65%-a zsír. Pánikba mégsem kell esni! Megfelelő mozgással mindez meg sem kottyan. Látszani pedig végképp nem fog rajtunk! Az ajánlott napi mennyiség egyébként 3-5 termésbél. Ez a mennyiség már hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez. Sajttal tálalva kiváló uzsonna vagy tízórai, de előételnem sem utolsó. Amennyiben szeretjük a salátákat, szórjunk rájuk egy keveset evés előtt. Nem csak díszít, de ízesít is!