Mi fán terem a Royal Canin?

A Royal Canin története

A Royal Canin világszerte állít elő és forgalmaz kutya és macskatápot. Emellett nagy mértékben végez és támogat kutatásokat, amelyek egyes fajok kitenyésztésével és tesztelésével foglalkoznak, illetve azok egyedi táplálkozási igényeinek feltérképezésével. A céget egy francia állatsebész, Jean Cathary alapította 1968-ban. Az alapmotivációt, hogy az állatok megfelelő táplálása milyen mértékben befolyásolja az egészségüket a tapasztalat adta. Korábban jónéhány bőr és szőr problémát kezelt már kutyák illetve macskák esetében úgy, hogy egy kimondottan gabona alapú diétára fogta őket, amely tápot maga készített el a garázsában. A recept hatékonynak bizonyult, Cathary pedig úgy döntött, hogy az eledel előállítására és terjesztésére koncentrál inkább. Szabadalmaztatta a receptet és feladta állatorvosi karrierjét, hogy megalapítsa a céget. Amerikából rendelt egy extrudáló gépet, így a Royal Canin lett az első gyártó Franciaországban, aki szárazeledelt állított elő. Az alaptermék hatékonysága mellett a marketinget is okosan alakította a márka. Kezdettől fogva a tenyésztőket célozva a kereslet, így vele együtt a gyártás folyamatosan növekedett, míg végül a márka több európai országba is terjeszkedni tudott. Többek között elsőként népszerűsítette magát televíziós reklámszpotokkal, ami akkoriban egyedüli ötlet volt az állateledel gyártók között. Cathary gyakorlatilag négy év alatt felfutatta a márkát annyira, hogy felkeltse nagyobb piaci szereplők érdeklődését és 1972-ben eladta a Guyomarch csoportnak. A cég azóta még párszor gazdát cserélt, ellenben máig megtartotta a fő jellemzőit, melyek a tenyésztői igények kielégítésével és kutatásfejlesztéssel karöltve alakítanak ki megfelelő állateledeleket.

Royal Canin kutatásfejlesztés

A márka kifejezetten a kutatólaborjaik és elismert tenyésztők együttműködése alapján fejleszti a receptjeit. Legfőbb kutatóközpontja St-Nolff városában alakult meg 1973-ban, de további központokat nyitott azóta Missouriban illetve Brazíliában is. A kifejlesztett diétákat, mint mondjuk a Royal Canin starter egy nyolcvan macskából és több, mint kétszáz kutyából álló „fókuszcsoport” teszteli. A kezdeti időszak kutatói közül kiemelkedik az elismert Daniel Cloche. Az ő munkájával a vállalat sokkal közelebb került a csonttal kapcsolatos betegségek és elváltozások feltérképezéséhez különböző kutyafajok esetében. A Royal Canin központ kutatásai ekkor mutatták ki, hogy nagytestű kutyák esetén bizonyos csont problémák megelőzhetőek egy megfelelő étrend betartásával. Ennek értelmében különböző receptekkel állt elő a csapat, hogy az ilyen jellegű problémákra megoldást nyújtsanak. A nyolcvanas években további területeket nyitott meg a cég és elkezdett a kölyökkutyák étrendjére fókuszálni, ennek eredményeképp dobva piacra AGR terméküket. Ebben az időben kezdte figyelmét a márka a macskák étrendje felé fordítani. A fenti példákon keresztül érzékelhető, hogy a https://www.petnet.hu/gyarto/Royal_Canin-208 Royal Canin alapos kutatások révén igyekszik olyan állateledeleket előállítani, amelyek az állat fajtája, egészsége, életkora és mozgásigénye szerinti tápanyagszükségleteit tartja szem előtt.

Legkeresettebb Royal Canin termékek

Mivel a márka igyekszik minden elképzelhető igényre válasszal szolgálni, számos termékük van, esetenként el is veszünk a választékban. Ám az egyes termékek jól behatárolható élethelyzetekre szólnak, így egy kis olvasgatás után könnyen leszűkíthetjük fajta és életkor alapján, hogy melyik eledelre is van nekünk konkrétan szükségünk. Az alábbi négy számít ezek közül a legkeresettebbnek.

  • Royal Canin Puppy

Ez az anyától való elválasztás után közvetlenül javasolt eledel. A kutyák növekedése fajtól függően számos hónapon át eltart, nagytestű kutyáknál tovább, mint kisebb testű társaiknál. Ennek a fejlődésnek az első szakaszában, nagyjából tíz hónapos korig javasolt a Puppy eledel.

  • Royal Canin Junior

Az előző növekedési szakasz után ez a folyamat még nem áll le, csak kevésbé látványosan, fokozatosan folytatódik. Ekkor a hosszú végtagú, kajla kutyánk zömökebb lesz, zsírtartalékait például ebben a szakaszban képzi. Ennek megfelelően egy másik jellegű táplálás az ideális számára, ezeket az igényeket elégíti ki a Junior termékcsalád.

  • Royal Canin Maxi Junior

Mint említettem a nagytestű kutyáknál sokkal hosszabb a növekedési fázis. Ez nem is csoda, hiszen ők testtömegüket a születéshez képest megszázszorozzák, szemben egy kistestű kutyával, aki csak meghúszszorozza. Értelemszerűen ez két eltérő szituáció, eltérő tápanyagigénnyel, tehát eltérő eledellel is. A maxi / mini a testtömegre, míg a Puppy / Junior stb. az életkorra utal.

  • Royal Canin Adulte

Az elnevezés ebben az esetben is igen beszédes, ezeket a termékeket azoknak a felnőtt kutyáknak szánják, akiknek nincsenek egyéb dietetikus szükségleteik. A legnépszerűbb kutyafajtákra specializáltan is kaphatunk Adulte tápot, például németjuhász kutyák számára.

Royal Canin választék

Ekkora termékkínálat mellett nem véletlen, hogy elkél némi segítség a vásárlásnál. Ezt a célt szolgálják a következetes elnevezések, meg persze a Royal Canin honlapon is megtalálható termék kereső, amely megadott szűrők alapján ajánl nekünk kutyánk igényeinek megfelelő eledelt. Ellenben biztosak lehetünk benne, hogy a táp – ha jól választottunk – megfelel a kutyánk igényeinek.