Átverés az ingyenes látásvizsgálat?

Az ingyenes látásvizsgálat folyamata

Ha az ember nyitott szemmel jár, belefuthat ilyen olyan akciók vagy akár társított szolgáltatás képében ingyenes szemészeti vizsgálatba. Ősszel biztosan van esélyünk erre, hiszen, ha máskor nem is, októberben a látás hónapjában több száz optikában érhető el ingyenes látásvizsgálat. De emellett sok alkalom van, egészségnapok, munkahelyi szűrések alkalmával, ahol ingyenes szemészeti szűrés is akadhat a program keretein belül. Úgyhogy évente egyszer minden bizonnyal megtehetjük, hogy anyagi megerőltetés nélkül vizsgáltatjuk meg a szemünket. Jól hangzik. De tényleg az? Nincs annak valóban semmi hátulütője, ha sorozatosan, szinte futószalagon egymás után esnek be az emberek egy egy ingyenes látásvizsgálat reményében? A legtöbben örömmel és belegondolás nélkül élnek ezekkel a lehetőségekkel. Mivel azonban a szemünk világáról, a látásunk élességéről van szó, cseppet sem mindegy, hogy kapkodva, futtában megállapított mérésekről van-e szó.

Az ingyenes látásvizsgálat miben tér el

Oszlassuk el akkor már az elején a tévképzeteket: semmiben. Attól, hogy ingyenes, nem kell rögtön csökkent minőségre asszociálnunk. Egyrészt, mert több száz vizsgálópont végzi egy teljes hónapon át a szűréseket, így az érdeklődők ezek között, ha nem is teljesen arányosan, de eloszlanak. Azért sem kell attól tartanunk, hogy rohanvást vizsgálna meg minket a szemész, mert az ő munkaideje kötött és nem változik attól, hogy abban a hónapban történetesen ingyenes látásvizsgálat vehető igénybe. Emellett a vizsgálat menete viszonylag kötött. Egy egy gép nem mér máshogy, nem mér gyorsabban, avagy kapkodva. Amíg leolvassuk a kivetített számokat, jeleket, az sem a szemészen múlik és, hogy melyik lencsével, hogyan látunk, a mi szavaink alapján tudja ő is eldönteni. Tehát arányaiban nem sok elem és vizsgálati pont van egy ingyenes látásvizsgálat során, amit nem befolyásol, nem sürget meg, ha még tízen várnak a sorukra. Az egyetlen, amit észben kell tartanunk, hogy a vizsgálatnak meg lesznek a maga korlátai. Hiszen egy szűrésen veszünk részt, a cél, hogy megállapítsák a pontos dioptriaszámot, és megbeszéljünk egy látáskorrekciós javaslatot: szemüveg, kontaktlencse milyensége. Ha ennél összetettebb igényeink vannak, vagy további vizsgálatokra van szükség, azt már értelemszerűen nem tudjuk elbíráltatni a díjmentes látásvizsgálat keretein belül.

Az ingyenes látásvizsgálat előnyei

Hát, az ár egy elég magától értetődő pozitívum. Annál pénztárca kímélőbbet, minthogy a lakóhelyünk közelében egy hónapon át ingyenes látásvizsgálat érhető el a látás hónapja alkalmából például, nehezen tudnánk mondani. Ennél viszont többről is lehet szó. Az ingyenes látásvizsgálat nem azért jött létre, hogy becsalogassa az embereket egy egy üzletbe. Sokkal fontosabb, hogy egy egy ingyenes látásvizsgálat felhívja a figyelmet a rendszeres szűrések fontosságára. Statisztikák szerint Magyarországon másfél millióan szorulnak valamiféle látáskorrekciós eszközre anélkül, hogy adott évben szemészeti vizsgálaton részt vettek volna. Többek között nekik szeretné a program megkönnyíteni, elérhetőbbé tenni az ingyenes látásvizsgálat lehetőségét. Hiába vált mára már divat formálta kiegészítővé a szemüveg, még mindig sokan viszolyognak a viselésétől, hiszen a szemüveg hangsúlyos változás, rossz keretválasztás esetén akár súlyos csorbát is ejthet a megjelenésünkön. Sokan hallottak már a kontaktlencsékről, mégsem tudják pontosan elképzelni, hogyan is működik ez a gyakorlatban, Az ingyenes látásvizsgálat alkalmával erről is tájékoztatást kaphatunk, sőt, a szemészorvos segíthet kiválasztani a nekünk, avagy a szemünknek legmegfelelőbbet. Ezen túlmenően a program segít természetesebbként és a köztudatban elfogadottabbá tenni a látásproblémát. Sokan idegenkednek még ma is a szemészeti szűrésektől, mert nem tudják pontosan, hogyan zajlik egy egy vizsgálat. Aki viszont rendszeresen jár szemészetre, tudja, hogy semmi fájdalmas, avagy kellemetlen nincs egy ilyen szűrésben és az orvosok is készségesen segítenek eldönteni, melyik számunkra a legmegfelelőbb látáskorrekciós eszköz.

Ingyenes látásvizsgálat keresése

Mivel már benne járunk az őszben, a legegyszerűbb októberre időzítenünk a keresést. Október ugyanis a látás hónapja, amelyet már 2005 óta évi rendszerességgel szervez meg a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma. Ebben az időszakban a kijelölt vizsgálati helyeken több száz optikában érhető el ingyenes látásvizsgálat. A kampányban résztvevő üzletekről a program honlapján lehet tájékozódni, ahol nagy valószínűséggel találunk a lakó-, avagy munkahelyünkhöz közel is egy egy optikust. Évről évre egyre több szemészet csatlakozik a programhoz, így elég jó eséllyel találunk kedvünkre valót, amit útba ejthetünk. Ha valamiért erre nincs lehetőségünk, nagyobb cégek, esetleg önkormányzati rendezte egészségnapok alkalmával is belefuthatunk egy egy lehetőségbe. Egy látásvizsgálat negyed óra, maximum harminc percet vesz igénybe. Cserébe pontosan megtudjuk, milyen állapotban van a szemünk, mire számíthatunk a jövőben és mire van most szükségünk. Évente egyszer ennyit időt igazán rászánhatunk, hogy aztán a következő alkalomig a látás teljes élességét élvezhessük.